İzinsiz Veteriner İlacı Satışına Cezalar Verilmeye Başlandı

414Görüntülenme
18 Aralık 2022
Kategori: Hayvan Sağlığı

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 12 nci maddesinin 1 inci fıkrasında veteriner sağlık ürünlerinin, nakliyesi, depolanması, reçeteli ya da reçetesiz satışı, kontrolü ve teminine ilişkin işlemlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından belirleneceği, 13 üncü maddesinde de veteriner tıbbi ürünlerin toptan ve perakende satışı ve tanıtımına ilişkin prensipler belirlenmiştir.

Bunun yanısıra, 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelik, 11.01.2013 tarih ve 28525 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve 20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ilgili maddelerinde de veteriner tıbbi ürünlerin üretimi, ithalatı, ihracatı, kullanımı, ambalajlanması, etiketlenmesi, tanıtımı, nakliyesi, depolanması, reçeteli ya da reçetesiz satışı, izin verilmesi, kontrolü ve teminine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Bu çerçevede, 24.05.2013 tarih ve 20600 sayılı Genel Müdürlüğümüz Talimatının bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulmuş olduğundan, söz konusu Talimat (Talimat No:2013-14) yürürlükten kaldırılarak, veteriner tıbbi ürünlerin perakende satış yerleri, Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmeliğin 41 inci maddesinin 3 ve 4 üncü fıkraları uyarınca veteriner tıbbi ürün temin izni verilen kamu kurum ve kuruluşları ile hayvancılık
işletmelerinin veteriner tıbbi ürün temini ve süs kuşları ile akvaryum ve egzotik süs hayvanları satan işyerlerinin veteriner tıbbi ürün satışı ve denetimi ilgili hususların aşağıdaki esaslara görülmüştür.

Perakende satış izni başvurusu Yönetmeliğin 45 inci maddesine uygun olarak satış yerinin bulunduğu il müdürlüğüne yapılacaktır.
Perakende satış izin başvurusunda bulunulan yer bu Talimatta belirtilen şartları taşımalıdır.
Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliği veya Hayvan Hastaneleri Yönetmeliği ile ilgili başvurularda kullanılmış ve son 6 ay içerisinde düzenlenmiş olması şartıyla, il müdürlüğü ortak belgeleri tekrar talep etmeyebilir.

Veteriner Dünyası
Sosyal Medya
Tüm Yazıları
Bir Yorum Yazın
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.